Skip to main content

Loppa Seafishing ligt direct tegenover het wel bekende vissers eiland Sørøya en staat bekend om bijzondere en uitdagende bodemstructuur. Hierdoor is het een visrijk en uitdagend visgebied.

Het eiland Silda is 8 kilometer lang en 4 kilometer breed en ligt als een grote beschermende muur voor het dorp Bergsfjord. Rondom het eiland liggen de visrijke plateaus van 15 tot 100 meter diepte waarnaast het direct tot een diepte gaat van wel 250 – 500 meter. Ook bij het eiland Loppa zelf liggen erg visrijke gebieden en dit op slechts 15 min varen. Dit is bij uitstek de toplocatie voor grote heilbotten, koolvis, kabeljauw, roodbaars en zeewolven. Het is door zijn ligging ook zeer geschikt om skrei te vissen!

Daarnaast liggen ten weste van Loppa verschillende grote onderwaterbergen. Zoals Peder Hansasskallen, Tomasskallen en Kvaennangsgrunnen die van uit de diepte (250m) naar bovenkomen tot 45-55 meter. Dit zijn dat ook de spots voor grote Gul, Pollack, Roodbaars en Schelvis. Uiteraard moet u niet gek opkijken als u een grote heilbot vangt. Benieuwd naar de laatste vangsten van onze gasten? Bekijk dan snel de pagina “foto’s”.

Zoetwater vissen is ook mogelijk bij Loppa Seafishing. In het meer van Bergsfjord (Bergsfjordvatne) zwemmen verschillende forel soorten. Waaronder de zeer zeldzame “Artic char” forel.

Tips & Trick per vissoort

Zeevissen bij Loppaseafishing is een ervaring die u nooit meer zult vergeten. Belangrijk is dat u de juiste materialen gebruikt zodat u niet de droomvis van uw leven verspilt. Maar al te vaak komen wij gasten tegen waarbij het materiaal niet in orden is. Met als gevolg een gebroken hengel of lijnbreuk. Gebruik de juiste materialen en live your big fishingdream bij Loppaseafishing.

Kabeljauw

Het vissen op kabeljauw wordt onderverdeeld in 2 categorieën. Namelijk de zomervisserij of de winterkabeljauw “Skry”. In het Noorden van Noorwegen kunnen de kabeljauwen erg groot worden. Regelmatig worden er vangsten gedaan boven de 30+ kilo. Er zijn in de regio verschillende records verbroken. Bij Loppaseafishing in Noord Noorwegen bent u aan het juiste adres voor een monster kabeljauw.

Zomerkabeljauw
Kabeljauw kan je bijna op elke plek verwachten. De meeste zult u in het algemeen rond de onderwater-bergen vinden. Plateaus welke omgeven zijn door diep water met een bodemstructuur welke uit steen/kelp bestaan. In Loppa zijn er verschillende grote onderwater bergen te vinden. Deze hebben wij aangegeven op een kaart die wij u van tevoren toe zullen sturen. Ziet u grote scholen met koolvis dan verhoogt dit de kansen aanzienlijk.

Er zijn verschillende manieren waarmee u zomerkabeljauw kunt vangen. Wilt u veel vangen dan adviseren wij het gebruik van een pilker variërend van 80-500gr. Vist u gericht op de grote exemplaren dan kunt u het beste gebruik maken van shads. Westin heeft verschillende mooie shads uit gebracht die hier uiterst geschikt voor zijn. Je vang dan minder maar over het algemeen wel de grotere exemplaren. Advies om dan ook geen staart dreg te gebruiken. Belangrijk dat u niet te zwaar aas gebruikt. Zorg ervoor dat je aas net de bodem houdt. Dit levert veel meer vis op en scheelt rugpijn 😉 Kabeljauw kan je in elke waterlaag verwachten. Met pilker kunt u de wel bekende pilker beweging maken. Vis je met een shad laat deze dan afzakken tot de bodem. Tik verschillende keren de bodem aan en begin met het rustig binnen vissen van uw shad. Bij een aan beet is het van belang dat je niet direct aanslaat. Dit is ook erg belangrijk bij het vissen met een koolvis als aas. Gebruik daarnaast een voorslag van dikke nylon 1mm. Dit maakt de kans op beschadiging/breuk kleiner van de lijn.

“Skrei”
Skrei een benaming voor kabeljauw, beter gezegd een Noorse kabeljauw. Skrei is afkomstig van het wordt skreid, dit betekent in het Noors ” Zwerver”. Skrei komt uit de Barentzee welke in de wintermaanden langs de kust van noord Noorwegen komt om kuit te schieten. Deze komt in grote getalen langs de regio Loppa.

Het skrei seizoen begint eind februari en duurt gemiddeld meestal tot eind april. In Deze periode zijn er gigantische hoeveelheden vis in het water van Loppa aanwezig. Neem eens een kijkje op de pagina foto’s of ervaringen hier kunt u de skrei vangsten zien van onze gasten. PAS OP! Kan zeer jaloers makend zijn 😉 Bent u uit op de grote exemplaren dan kunt u het besten de buitenste lagen van de school vissen. Belangrijk dat als u een shad gebruikt geen dreg aan brengt.  Wilt u veel vangen? Gebruik dan een pilker! Dit levert over het algemeen veel vis op maar ook de kleineren. BELANGRIJK is dat u tijdens het skrei vissen zeer rustig drilt. De vissen zitten vol met kuit en moeten voorzichtig behandeld worden.

Heilbot

De koning van de Noorse zee en een echte sportvis. Heilbotten kunnen wel 400kg wegen en worden ook wel “schuurdeur” genoemd. Wilt u specifiek op heilbot vissen maakt u het meeste kans op de vlakke plateaus met zand of kiezel bodem welke omgeven zijn door diep water. Het jachtpatroon van de heilbot is zeer afhankelijk van de stroming. Meeste kans maakt u dan ook als er veel stroming staat. Ziet u geen aasvis op de rader? Geen probleem dit zijn dan ook juist de spots waar u een grote heilbot kunt verwachten. Wij hebben een kaart gemaakt met verschillende vis hotspot welke wij u toe zullen sturen. Vang je een heilbot dan is de kans groot dat er verschillende heilbotten in dit gebied jagen. Mis je een vis? Dan belangrijk dat je wel even door vist. Laat je aas na los schieten onmiddellijk een paar meter zakken. De kans is groot dat hij het aas opnieuw pakt. Zie de pagina “foto’s” voor de laatste vangsten.

Er zijn veel verschillende manier waarmee je op heilbot kunt vissen. Onze favoriet is toch wel het actief binnen vissen van shads. Gebruik een lichte hengel dit zorgt voor veel sport. Belangrijk dat er niet te veel stroming staat. Werp de shad 50 meter stroomafwaarts en laat deze tot de bodem zakken. Zodra deze de bodem heeft bereikt vissen we deze op met kleine huppeltjes. Zelfde manier hoe ook op snoekbaars wordt gevist. Vist u jiggend met een shad op heilbot dan is het zeer belangrijk dat u niet alleen op de bodem vist. Probeer alle lagen af te vissen en dit op een wisselend tempo. Ook is het van belang dat je af en toe stopt en de shad een seconde of 5 onbeweeglijk laat hangen. Het gebeurt maar al te vaak dat de heilbotten het aas pakken op het moment dat je opnieuw begint binnen te vissen. Op een of andere manier triggert ze dat.

U kunt er ook voor kiezen om te vissen met aasvissen. Er zijn eigenlijk twee manier waarop u dit kunt doen. Slepende methode en dobbervissen. Bij de slepende methode gebruikt u een grote aasvis (750 gram – 1k) daar bevestigt u een jigkop/grotehaak op en een extra staart dreg van goede kwaliteit. Belangrijk dat de actie van de aasvis niet wordt verstoord. Hoe lichter het sleeplood of jigkop des te beter voor de actie van het aas. Vervolgens zoekt u een mooie heilbot plateau op en vist deze slepend af. Het gericht vissen op heilbot met een dobber is een ontzettend leuke manier van vissen. Op de lijn bevestigd u een stoppertje ter hoogte van de diepte die u wilt hebben. U schuift vervolgens een grote heilbot dobber op de lijn en hangt daar paar meter onder een stuk lood zodat de dobber mooi in het water staat. U bevestigt een heilbot haak met daar aan een goede kwaliteit dreg. Vervolgens zoekt u een mooie heilbot plateau en maakt al vissend een mooie drift. We hebben de wildeboat voorzien van een driftzak die gebruikt mag worden. Bekijk de vlog van vistv! Zij hebben vorige jaar 25 heilbotten weten te vangen!

Koolvis

Een prachtige sportvis die in grote getalen voorkomt in de Noorse wateren. Vooral de grote jongens zorgen voor een waar gevecht. Wil je snel wat kleinere koolvissen vangen voor aas. Neem dan zeker een makrelen paternoster mee. Hiermee vangt u gegarandeerd veel kleine aasvis. U vindt de kleine koolvissen rond het eiland Silda of langs de toppen van de verschillende onderwaterbergen.

De grote exemplaren vindt u meestal op een diepte van 50-150 meter. Wij zullen u een kaart toesturen met de stekken voor grote koolvis. Voor aas kunt u het beste een slanke pilker gebruiken tussen 150 – 250 gram welke we ZEER snel binnen vissen.

zeewolf

Word erg veel gevangen bij ons in loppa. Het is een ware plaag en ze zitten overal. Helaas is het niet echt een super sportvis want hij geeft zich snel gewonnen. Zeewolf aast niet alleen enkel hij honger heeft maar valt ook het aangeboden aas aan uit agressie. Dit maakt hem dan ook zeer makkelijk te vangen. Hij valt dus alles aan wat beweegt ;). Zeewolven houden zich voornamelijk op een diepte van 20-40 meter.  Benieuwd naar de zeewolf vangsten van onze gasten? Bekijk dan de pagina “foto”. Bij het vissen op zeewolf maken we gebruik van een stuk/strip natuurlijk aas welke we aanbieden aan een onderlijn van 12/20cm welke we aan een pilker of sleeplood bevestigen. Belangrijk dat u regelmatig met de lood op de bodem tikt zodat dit veel herrie maakt en zeewolf agressief wordt.

PAS OP: Zoals eerder gezegd is zeewolf geen sportvis en geeft zich snel gewonnen. Eens aan boord wordt hij pas agressief en probeert alles te bijten wat hij te pakken kan krijgen. Erg belangrijk dat u deze vis met respect behandel en uitkijk voor uw hand/vingers. Zeewolf bijt namelijk met gemak een vinger van u af.

Roodbaars

Leeft op grote diepte tussen de 150 – 450 meter. De grote exemplaren vind je langs kanten of toppen. Wij zullen u een kaart geven met de verschillende stekken waar vorige maand roodbaarzen zijn gevangen tot 10kg. Voor het vissen op roodbaars gebruikt u een speedreel of elektrische reel met een grote spoel. Op de lijn zet u een roodbaars paternoster montage. Dit is een stuk lijn (6 meter) met daarop 5 grote hakken met een stuklood van 500 – 750 gram. Op de haak bevestigd u als aas een reepje koolvis van 15- 20 cm.

Zeeduivel

Zeeduivel wordt af en toe als bijvangst gevangen. Het is eigenlijk bijna niet mogelijk om hier specifiek op te vissen. Bijgevoegd ziet u foto’s van onze gasten die een zeeduivel hebben gevangen. Belangrijk dat als u er een vangt er zorgvuldig mee om gaat. Zeeduivel heeft een enorme bek welke vol zit met zeeeer scherpe tanden. Daarnaast heeft de zeeduivel verschillende stekels op hun lichaam.

Maart - mei

In de maanden maart-mei kunt u geweldig vissen. Vanaf begin maart kunt u grote kabeljauwen vangen, die naar de kust komen om kuit te schieten. Verbaast u niet als u een kabeljauw van 20 tot 30 kg en een lengte van 150 cm vangt. Houd er rekening mee dat het weer in deze periode wisselvallig is!

Mei – Juli

In deze periode is het weer minder wisselvallig. Daarnaast biedt het eindeloze licht de mogelijkheid om langer te vissen. Het is namelijk 24 uur licht in Bergsfjord, waardoor tijd geen rol meer speelt. Mocht u met een grote groep komen, dan kunt u ervoor kiezen om in ploegen te vissen.

Augustus – Oktober

Deze periode kenmerkt zich door de stabiele weersomstandigheden en de grote trofee vissen die trekken naar de ondiepere wateren rondom Bergsfjord. In deze maanden ligt de nadruk op het vissen van de heilbot. Is het vangen van een grote heilbot uw visdroom? Dan is deze jaargetijden uitermate geschikt voor u.

Oktober – November

In deze periode kunt u dagelijks walvissen spotten in de fjorden. De walvissen komen af op grote scholen haringen, die zich ophouden in de beschermde en ondieper wateren van de fjorden. Als u geluk heeft, bestaat de mogelijkheid om de zeer zeldzame arctische haai te spotten. Deze maanden zijn ook uiterste geschikt om trofee heilbot te vangen.

December – Maart

In deze periode is het weer zeer wisselvallig en niet berekenbaar. Daarnaast is het 24/7 donker. Wij adviseren dan ook om niet op volle zee te vissen. Vissen in het fjord is wel mogelijk. Vraag ons naar de mogelijkheden.